Get in Touch

Power BI Interview Questions & Answers

Do you want to excel in your Power BI interview?

Are you searching for a single guide to help you prepare for your Power BI Interview?

Well, I have prepared the list of 100 Power BI Interview Questions & Answers to help stand out in the Interview and get your dream job.

Power BI Interview Questions & Answers

Below is the list of Power BI questions & answers:

Q1. What is the difference between “My Workspace” and “App Workspace”?

My WorkspaceApp Workspace
My Workspace is like my documents Folder on your machine where you can store documents & files your own use.App Workspace is like shared folder where you can have multiple Power BI Reports, Dashboards and Data Sets.

Advantages: Workspaces are also aligned with Office 365 groups

Disadvantages:

  • Moving or copying content between workspaces is not possible.
  • Every time you need to PUBLISH the Reports and recreate the Dashboards if you need to migrate from one Workspace to other.

Q2. Can user with Member Access will be able to Delete the Workspace?

Ans. No, he cannot, only Admin can delete the workspace.

Q3. Can we have the same name for 2 workspaces?

Ans. No, name of the Workspace should be Unique.

Q4. What is Dedicated Capacity Workspace?

Ans. Workspaces reside within capacities. By default, workspaces including personal workspaces, are created in the shared capacity. When you have Premium capacities, both My Workspaces and App workspaces can be assigned to Premium capacities.

Q5. What is the Maximum size of .pbix file that can be uploaded to Premium capacity Workspace?

Ans. Depending on the SKU, Power BI Premium supports uploading Power BI Desktop (.pbix) model files up to a maximum of 10 GB in size. When loaded, the model can then be published to a workspace assigned to a Premium capacity. The dataset can then be refreshed to up to 12 GB in size.

Q6. Can Incremental Refresh be achieved with Pro License?

Ans. No you need premium Capacity to configure incremental refresh.

Q7. What are the features which works on Premium and not in Pro?

Ans. Following features works on premium and not in pro:

  • Embedding Reports in Other Portals,
  • Incremental Refresh
  • Paginated Reports
  • Power BI Report Server

Q8. How is Power BI Pro different than Power BI Premium?

Ans. Power BI Premium is a capacity-based license, while Power BI Pro is a user-based license.

Q9. Do I need Power BI Pro to use Power BI Premium?

Ans. Yes, Power BI Pro is required to publish reports, share dashboards, collaborate with colleagues in workspaces and engage in other related activities. Power BI Pro isn’t required to consume content in Premium capacity.

Q10. Can you outline a scenario of how Power BI Pro and Power BI Premium work to cover an organization for Modern BI?

Ans. Power BI pro is used for content Creation where as the premium is used for content Consumption.

student

Power BI Training in Bangalore

Q11. What is Power BI Report Server? Does this mean you’re making Power BI available on-premises?

Ans. Power BI Report Server is an on-premises server that allows the deployment and distribution of interactive Power BI reports, and paginated reports, completely within the boundaries of the organization’s firewall. Power BI Report Server is available through Power BI Premium 

Q12. What is an on-premises data gateway?

Ans. The on-premises data gateway acts as a bridge between you on-premise Data and the Power BI Service which is cloud.

Q13. What are the different types of gateways?

Ans. There are two different types of gateways

  • On-premises data gateway allows multiple users to connect to multiple on-premises data sources
  • On-premises data gateway (personal mode) allows one user to connect to sources, and can’t be shared with others. An on-premises data gateway (personal mode) can be used only with Power BI. This gateway is well-suited to scenarios where you’re the only person who creates reports, and you don’t need to share any data sources with others.

Q14. Does the gateway have to be installed on the same machine as its data source?

Ans. No, the gateway connects to its data source by using the provided connection information. In this sense, think of the gateway as a client application. It just needs to connect to the server that has the provided name.

Q15. What is the latency for running queries from the gateway to a data source? What is the best architecture?

Ans. We recommend that you have the gateway as close to the data source as possible to avoid network latency. If you install the gateway on the actual data source, the introduced latency is minimized.

Q16. What options are available for disaster recovery?

Ans. When you install the gateway, you supply a recovery key. You can use the key to restore or move a gateway.

Q17. What is the benefit of a recovery key?

Ans. It provides a way to add a new gateway to a cluster or to migrate, recover, or take over a gateway.

Q18. How to use Report Themes in Power BI Desktop ?

Ans. With Report Themes you can apply design changes to your entire report, such as using corporate colors, changing icon sets, or applying new default visual formatting.

When you apply a Report Theme, all visuals in your report use the colors and formatting from your selected theme.

When you apply a custom Report Theme, you need a JSON file that uses a basic structure. You can then import this JSON file into Power BI Desktop and apply it to your report.

Q19. Explain Bi-Directional Filtering in Power BI?

Ans. By default the Filter propagation will happen from one side of the relationship to the Many side. Filter Cannot flow the other way. If the Requirement is to have filter to be applied on both sides use Cross filter direction as both.

Q20. What is Scheduled Refresh in Power BI and how to Implement it?

Ans. Scheduled refresh is an automated way of Refreshing the Latest data in the Power BI Service. With Power BI pro we can refresh 8 times where as with Premium account we can refresh 48 times a day.

student

Power BI Training in Bangalore

Q21. How to share reports in Power BI?

Ans. We can share reports in multiple ways in Power BI:

  • Through Workspaces by giving access to workspaces to the users
  • Through Apps
  • Content Packs

Best way is share through Apps

Q22. What are the Data Sources in your Project?

Ans. We have following Data Sources:

  • SQL Server
  • Excel
  • .csv

Q23. How do you bring data from SQL Server to Power BI?

  • Step 1: Click on Get Data in Power BI Desktop
  • Step 2: Select SQL Server from the list
  • Step 3: Fill the Details of the Server and Database
  • Step 4: Click on Import or Direct Query based on the Requirement.

Q24. What are the Building Blocks in Power BI?

Ans. Visualizations, Dashboards, Reports, Apps, and Datasets

Q25. What are the DAX Functions used in your project?

Ans. We have following DAX Functions:

  • Aggregate Functions: SUM, SUMX, COUNT, DISTINCTCOUNT
  • Filter Function: CALCULATE, FILTER
  • Time Intelligence: DATEADD, DATEDIFF, PREVIOUS YEAR,

Q26. What is the content pack?

Ans. Content packs provide a way to share content, such as reports, datasets, or dashboards with other groups in your organization.

  • When you create a content pack you have option to share the dataset or the Dataset with the Report.
  • You cannot create a content pack just with the report it has to be with Dataset.
  • Content Packs are mainly used for the other groups to create reports with the dataset which is in Content Pack.

Note: You can create multiple content packs from workspace, but an app has a 1:1 relationship with its workspace.

Q27. When we are using full outer Join?

Ans. If we want all the Data from both the tables we are joining then we need to go for Full outer Join. Basically you don’t want to miss the records from either of the tables.

Q28. Why use Power BI?

Ans. Power BI is used widely due to the following reason:

  • Power BI has the capability to import data into desktop so the rendering time of visuals will be faster than the traditional tools like BO, Cognos, OBIEE,
  • Get data from any source: We can create report from multiple data sources
  • Unlike RDBMS, Power BI supports many to many relationship

Q29. What are the Power bi Components?

Ans. Power BI Desktop, Power Query Editor and Power BI Service.

Q30. What is the difference between Power BI Desktop and Service?

Ans. Power BI Desktop is for creating the content (like reports) where as Power BI Service is used for the placing the content you created in Power BI Desktop so users can consume the content.

student

Power BI Training in Bangalore

Q31. What are the different types of filters in Power BI Reports?

Ans. Visual, Page and Report Level Filter

Q32. Can we create calculated columns and calculated measures in Power BI Service?

Ans. No, we cannot. We can create only in Power BI Desktop.

Q33. What is Interactivity of Power BI Visuals?

Ans. By Default all the Visuals in the Page are interactive, when you select some data point in one visuals, the remaining visuals will show the data related to the selected data point.

Q34. How do we disable the Default interactivity in Desktop?

Ans. Highlight the Visual and go to edit interactions and Click on None on the remaining visuals.

Q35. How to perform joins in Power bi?

Ans. Joins will be performed in Model Tab in Power BI Desktop.

Q36. Suppose there are two tables and I have to put them one below the other. Can we do in Power bi? If yes, then what is the query used?

Ans. We need to use Append Queries option in Power Query Editor. If you want to append the 2 tables in Power BI Desktop we need to use DAX Function UNION by creating a new table by clicking New Table.

Q37. How to achieve Dynamic Top N Customers?

Ans. Dynamic Top N will be achieved with RANKX Function and What-if Parameter.

Q38. Explain Pareto Analysis?

Ans. Pareto Analysis is to find the Top N Customers Sales, Checking if the Top N Customers are achieving the Majority Percent Sales or not. Usually, we call it 80-20 rule. If the 20 Percent of the Customers are generating 80% of the Sales

Q39. What is BI?

Ans. BI (Business Intelligence) is a process of showing the Data in Visual Format so the Business Can take an Intelligent Decision, and the Tool to achieve the transform of the Raw Data and Showing in Visual Format is Called BI Tool. And one of the prominent Tool is Power BI which is from Microsoft.

Q40. What are book marks? How can you use? Explain?

Ans. Bookmark is nothing but Capturing of Snapshot of the Page in Power BI Desktop. Bookmarks with Buttons will help you Navigate from one page to other through the use of Buttons.

student

Power BI Training in Bangalore

Q41. How to add buttons, how its work?

Ans. Buttons are available in Desktop you can add a button by clicking on the Button option, Buttons have Action so we can invoke an action to navigate from one view to the other.

Q42. We have 700 employees in our organisation, 100 people are developer and 600 employees are only have to access that reports. What pack will you suggest?

Ans. Choosing the Account depends on the Requirement. If all the Users want to do Self-Service BI then the only option is to go to Power BI Pro accounts. If the Requirement is only for Content Consumption then Premium Accounts are suggested.

Q43. What is Cardinality?

Ans. Cardinality refers to the relationships between tables, either it is one-one, one-many, many-one or many-many

Q44. Difference between Filter & Raw Filter?

Ans. Raw Filter works only on Column where FILTER Function on Measure.

Q45. Difference between Sum & Sumx?

Ans. Both SUM and SUMX are Aggreagate Functions where:

  • SUM works on a Single Column vs SUMX can take the Table as Input
  • SUMX has row-context where as SUM doesn’t have
  • SUMX is an iterative Function where as SUM is not.

Q46. Difference between Slicer & Sync Slicer? When you use it?

Ans. Slicer is a Visual Filter where you can slice the Data of the Visuals based on the Slicer Selection. A single slicer cannot be used across an entire report. A slicer only affects the current page. So if the Slicer selection has to pass to the next we need to Sync Slicer on both the pages.

Q47. In your company you are using Pro or Premium?

Ans. Both, because for Creating Reports and Dashboard or any Content we need Pro Account, we cannot achieve with Premium. Premium is used by the users who consume the reports.

Q48. What types of measures you used in project?

Ans. Sales, Spend, Budget, YoY Sales, QoQ Sales, Count of Customers, YTD Sales, QTD Sales etc.

Q49. Difference between import, direct query and live connections

ImportDirect QueryLive Connection
Imports Data from  SourceGet Meta Data from sourceCannot get Data
Can Create new ColumnsCan Create New ColumnsCannot Create New Columns
Performance is highPerformance is LowPerformance is High/Low
Can View Data In Data PaneCannot  view Data in Data PaneCannot View Data 
Can do ModellingCan do ModellingCannot do Modelling

Q50. What is DAX used for name strings search.

Ans. FIND or SEARCH Functions based on CASE Sensitivity

student

Power BI Training in Bangalore

Q51. What are time intelligence DAX functions used? What purpose u used that?

Ans. Time Intelligence are used to achieve the analysis based on time like Cumulative Totals, YoY and QoQ growth percentages etc.

Q52. Explain about joins

Ans. We have Six types of Joins in Power BI which we use it in Power Query Editor:

  • Inner Join
  • Left Outer Join
  • Right Outer Join
  • Full Outer Join
  • Left Anti
  • Right Anti

Inner Join: If we want only the matching records from both the tables then will use Inner join/Simple join

Left Outer Join: If we want all the records from left table and only matching records from right table then will use left Outer join/left join.

Right Outer Join: If we want to display all the records from right table and only matching records from left table then will Right Outer join/Right Join.

Full Outer Join: If we want display all the records from both the tables then will use Full Outer Join

Left Anti: Displays only the mismatched records from Left Table

Right Anti: Displays only the mismatched records from the Right Table.

Q53. Write a DAX for dynamic security?

Ans. We can implement through the following DAX

USERNAME(), USERPRICIPALNAME()